Recite:
'ćuptet'
TZ Brodsko-posavske županije – Okusi graničarskog posavlja
Ima riječi koje same po sebi izazivaju radost. Nekako su nam bliske iako im odmah ne znamo značenje.
Ima destinacija koje same po sebi bude želju. Iako ih možda i nismo posjetili.
Ima delicija koje možemo pripremiti sami. Ali nikada nisu tako ukusne, kao tamo, gdje im je dom.

A što se tek sve može dogoditi kada spojite sretnu riječ, novu destinaciju i nepoznatu deliciju. Istinski doživljaj. Idemo po ćuptet u Graničarsko Posavlje!
Dok izgovarate 'ćuptet', osim prstohvata radosti sa zrncem zbunjenosti, znatiželja je nešto što je prirodan slijed emocija. Ćuptet je mesno – tijestna delicija iz naroda, iskrena i izvorna, nastala i stanuje u Cerniku, malom slavonskom mjestu u Graničarskom Posavlju Brodsko – posavske županije.
Borna Subota – Cernički ćupteti
Ćuptet je svojom jednostavnošću izvedbe, bogatstvom okusa,
privlačnošću oblika i nikad prekinutom brigom kuharica, preživio stoljeća na svom zasluženom gastro tronu autohtone slavonske kuhinje. Konkurencija je velika, to znaju svi štovatelji finih zalogaja koji u Slavoniju dolaze po puno gastronomskih užitaka, prethodnim mukama odabira unatoč. Da vam olakšamo i da vas iznenadimo pozivamo vas - kušajte cernički ćuptet. Hrabro vrludajte slavonskim brežuljcima, biti će to već dovoljno iznenađenje za uvod, jer – gdje je nestala ravnica, i negdje u miru i spokoju slavonskog stola započnite svoje putovanje. Na Ranču Ramarin možete kušati ćupteta koliko želite jer rekreacija nakon objeda je osigurana. A i odmor, već po željama.
U doživljaj prepun iznenađenja uvrstite crvena slavonska vina, ona se piju uz ćuptet. Graničarsko Posavlje možda nije prva destinacija koje će te se sjetiti kada pomislite na crvena vina, no od četiri vinogorja Brodsko – posavske županije jedno je upravo Cerničko.
TZ Brodsko-posavske županije – Slavonski brod - Vino
Uz Cerničko, crvene kapljice tekućeg zlata nastaju i na Stupničkom, Oriovačkom i Sibinjskom vinogorju. Slavonsko gostoprimstvo je vještina dijeljenja radosti. Stoga, naši recepti nisu tajna, pa ako poželite sami pripremiti ovo predjelo, slavonske 'kuvarice' nisu škrte ni na znanju ni na sreći. Naučiti će vas pripremiti ćuptet i podijeliti s vama radost uspjeha. No, moramo vam reći, to su ruke čarobnica, ne brinite ako vam ćuptet doma nije kao u Cerniku. Priče iz života ispričane uz štednjak začin su koji se ne kupuje i ne plaća. On je uvijek samo dar. Dar iz srca i dar iz života. Ako pak poželite da vaš dar bude upravo ćuptet, i to je moguće. Slavonski dućan u Novoj Gradiški, uz ostale slavonske gastronomske divote, nudi i ćuptet. Sasvim originalan i ukusan dar, a u Slavonskom dućanu nude ih još pregršt, slanih i slatkih, suhih i svježih, a ima i ponešto ljuto, no na to ste sigurno spremni. Gastronomsko istraživanje nastavite rutom jasnog naziva „Okusi Graničarskog Posavlja“.
U ovu gastro rutu uključeno je 14 objekata u destinaciji. Ponuda je šarolika, od ambijenta do okusa, sve po svačijem ukusu. Mi vjerujem da je najbolje krenuti redom, možete geografski, možete prvo ruralno, pa urbano, možete istraživati na primjer samo ponudu kolača. Kombinacije su nebrojene, baš kao i ukusi. Kad bolje razmislite, kada ste posljednji puta bili na putovanju „od stola do stola“. Kultura stola je kultura života. O prostoru, ljudima, povijesti, ali i budućnosti kraja i ljudi puno toga ispisano je upravo na trpezama. Mjestima oko kojih su se okupljale obitelji, prijatelji, za stolom se i smijalo i plakalo. Lijep stol ublaži svaku bol i pomnoži svaku radost.
Stoga, otvorite svoju mapu „Sretna putovanja“, lokacija 'Graničarsko Posavlje' i dok šetate, biciklirate, kušate i duboko dišete, slikajte, pišite, pamtite, pa se vratite. Ako se pri povratku, naviknuti na najbolje, zaželite novih gastronomskih iznenađenja, recite 'riba ribi grize rep'. I krenite prema Savi.

Za pripremu putovanja, odabir mjesta i doživljaja, posjetite Okusi graničarskog posavlja – gastro ruta - Turistička zajednica Brodsko-posavske županije (tzbpz.hr)